Developed in conjunction with Ext-Joom.com

 
 

 

ALIMENTAŢIA



          Alimentaţia constituie unul din factorii de bază a stării noastre de sănătate a copiilor de toate vârstele. În acest sens, în cadrul creşelor se depun eforturi pentru a se asigura o alimentaţie colectivă adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului, asigurându-se un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandările şi reglementările Ministerului Sănătăţii, în vigoare. În cursul unei zile, meniul cuprinde alimente din toate grupele alimentare: carne şi produse din carne, ouă, vegetale şi animale, cereale şi produse de cereale, legume, fructe, produse, zaharoase, proporţia lor fiind echilibrată conform stării de nutriţie a copiilor şi necesitătile lor.

          Pentru aprecierea cantităţilor de alimente consumate în medie pe zi de o persoană şi a raportului calitativ pentru nutrienţi, se efectuează anchete alimentare de mai multe ori pe an, de către personalul medical competent în acest domeniu. Alimentele consumate de copiii din creşe, se prepară zilnic în bucătăriile proprii, de către personalul calificat in domeniu. Bucătăriile au autorizaţii sanitare şi sanitar-veterinare.

La nivelul acestor bucătării se asigură zilnic condiţiile igienico-sanitare în vederea unei prelucrări şi preparări corespunzătoare a alimentelor. Modul de prelucrare si preparare a alimentelor include tehnici culinare recomandate pentru copii (procedee de fierbere, coacere, înăbuşire), fiind excluse procedurile de prăjire, frigere.          

          Respectarea principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copiii din creşe, constituie una dintre priorităţi pentru întreg personalul care este implicat direct sau indirect în acest domeniu. În acest sens s-au exclus din alimentaţia copiilor unele alimente nerecomandate, cum ar fi: mezelurile, brânza topită, margarina (alimente cu conţinut mare de sare şi grăsimi), alimente cu conţinut mare de zaharuri rafinate (bomboane, napolitane cu cremă, ciocolată etc.), alimente cu conţinut mare de sare, băuturi răcoritoare îmbuteliate etc. Se depun eforturi pentru asigurarea unei diversităţi alimentare precum şi a unei proporţionalităţi între grupele şi subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grasimi şi adaos de zahar.

          Meniul conţine în permanenţă alimente proaspete, bogate în vitamine şi săruri minerale (salata din crudităţi, adăugarea de legume - frunze în supe şi  ciorbe, fructe crude şi piureuri din fructe).

          Pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale sunt completate cu gustări formate din: cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, iaurt simplu sau cu fructe, prăjituri cu fructe şi conţinut scăzut de zahăr, preparate în bucătăriile proprii dupa reţetare adecvate pentru această  vârstă. Respectarea meniului stabilit, a reţetarului şi gramajelor stabilite, rămâne în permanenţă un obiectiv realizabil, prin munca asiduă şi onestă a personalului implicat direct şi indirect în alimentaţia copilului din creşe.

          Obiectivul nostru este acela de a asigura o alimentaţie cât mai sănătoasă pentru copii, precum şi de a preveni şi corecta unele greşeli de nutriţie,generate de monotonia alimentară şi de folosirea în minus sau în exces a unor alimente.

 
Contact
Adresa: Str. Mehedinti nr. 15, Cluj-Napoca
Telefon: 0264-458.320 / 0374 474471
E-mail: cresapentrueducatietimpurie@primariaclujnapoca.ro
 
 
 
Copyright © 2018 Cresa pentru Educatie Timpurie