Developed in conjunction with Ext-Joom.com

 
 

ALIMENTAŢIA


          Alimentaţia constituie unul din factorii de bază a stării noastre de sănătate a copiilor de toate vârstele. În acest sens, în cadrul creşelor se depun eforturi pentru a se asigura o alimentaţie colectivă adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului, asigurându-se un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandările şi reglementările Ministerului Sănătăţii, în vigoare. În cursul unei zile, meniul cuprinde alimente din toate grupele alimentare: carne şi produse din carne, ouă, vegetale şi animale, cereale şi produse de cereale, legume, fructe, produse, zaharoase, proporţia lor fiind echilibrată conform stării de nutriţie a copiilor şi necesitătile lor.

          Pentru aprecierea cantităţilor de alimente consumate în medie pe zi de o persoană şi a raportului calitativ pentru nutrienţi, se efectuează anchete alimentare de mai multe ori pe an, de către personalul medical competent în acest domeniu. Alimentele consumate de copiii din creşe, se prepară zilnic în bucătăriile proprii, de către personalul calificat in domeniu. Bucătăriile au autorizaţii sanitare şi sanitar-veterinare.

La nivelul acestor bucătării se asigură zilnic condiţiile igienico-sanitare în vederea unei prelucrări şi preparări corespunzătoare a alimentelor. Modul de prelucrare si preparare a alimentelor include tehnici culinare recomandate pentru copii (procedee de fierbere, coacere, înăbuşire), fiind excluse procedurile de prăjire, frigere.          

          Respectarea principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copiii din creşe, constituie una dintre priorităţi pentru întreg personalul care este implicat direct sau indirect în acest domeniu. În acest sens s-au exclus din alimentaţia copiilor unele alimente nerecomandate, cum ar fi: mezelurile, brânza topită, margarina (alimente cu conţinut mare de sare şi grăsimi), alimente cu conţinut mare de zaharuri rafinate (bomboane, napolitane cu cremă, ciocolată etc.), alimente cu conţinut mare de sare, băuturi răcoritoare îmbuteliate etc. Se depun eforturi pentru asigurarea unei diversităţi alimentare precum şi a unei proporţionalităţi între grupele şi subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grasimi şi adaos de zahar.

          Meniul conţine în permanenţă alimente proaspete, bogate în vitamine şi săruri minerale (salata din crudităţi, adăugarea de legume - frunze în supe şi  ciorbe, fructe crude şi piureuri din fructe).

          Pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale sunt completate cu gustări formate din: cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, iaurt simplu sau cu fructe, prăjituri cu fructe şi conţinut scăzut de zahăr, preparate în bucătăriile proprii dupa reţetare adecvate pentru această  vârstă. Respectarea meniului stabilit, a reţetarului şi gramajelor stabilite, rămâne în permanenţă un obiectiv realizabil, prin munca asiduă şi onestă a personalului implicat direct şi indirect în alimentaţia copilului din creşe.

          Obiectivul nostru este acela de a asigura o alimentaţie cât mai sănătoasă pentru copii, precum şi de a preveni şi corecta unele greşeli de nutriţie,generate de monotonia alimentară şi de folosirea în minus sau în exces a unor alimente.

 

 

 

TABEL CENTRALIZATOR PENTRU CONTROLUL RAȚIEI ALIMENTARE

 

ALIMENTAȚIA COPILULUI MIC (1-3 ANI)

 

MENIUL SĂPTĂMÂNII 10 noiembrie - 14 noiembrie 2025

 

 

LUNI

MARȚI

MIERCURI

JOI

VINERI

MIC DEJUN

Fulgi de ovăz cu lapte și fructe deshidratate

fulgi de ovăz 30g, lapte 3,5% 200ml,fructe deshidratate 5g, zahăr 2g, zahăr vanilat (conține: gluten, lapte)

Pâine cu pastă de avocado și brânză de vaci

pâine integrală 40g, brânză de vaci 25g,avocado 15g, usturoi (conține: gluten, lapte)

Ceai cu lămâie 200ml

ceai, zahăr 5g, lamâie 10g

Pâine cu omletă la cuptor

pâine integrală 40g, omletă 90g (ou 1 buc, cașcaval 20g, lapte 20ml, unt 5g,ardei roșu 10g) (conține: gluten, lapte, ou)

Ceai cu lămâie 200ml

ceai, zahăr 5g, lamâie 10g

Pâine cu pastă de cașcaval și ardei

pâine integrală 40g, cașcaval 30g, unt 10g, ardei 20g (conține: gluten, lapte)

Ceai cu lămâie 200ml

ceai, zahăr 5g, lamâie 10g

Pâine cu pastă din piept de curcan și ardei

pâine integrală 40g, piept de curcan 40g, unt 10g, ardei 20g (conține: gluten, lapte)

Ceai cu lămâie 200ml

ceai, zahăr 5g, lamâie 10g

GUSTARE

Banană 50g

Pere 50g

Mere 50g

Portocale 50g

Chefir 110g (conține: lapte)

PRÂNZ

Supă de zarzavat cu zdrențe 150ml

morcovi 30g, pătrunjel 20g, țelină 20g, ceapă 10g, ou 1/3 buc., făină albă 20g, ulei 3ml, pătrunjel verde (conține: țelină, gluten, ou)

Tocăniță de pui (100g) cu mămăliguță (120g)

făină de mălai 40g, piept de pui* 60g, ceapă 20g, ulei 7ml, lapte 30ml, făină albă 10g, smântână 10g, boia, pătrunjel verde (conține: gluten, lapte)

Supă cremă de legume cu crutoane 150ml

morcovi 30g, ceapă 10g, țelină 10g, cartofi 30g, dovlecel 20g, ardei roșu 10g, unt 5g, lapte 10ml,  pătrunjel verde, pâine albă  20g (conține: țelină, lapte, gluten)

Ardei umpluți cu carne de vită și sos de roșii 120g

ardei 70g, carne de vită 60g, orez 20g, suc de roșii 15ml, făină albă 5g, ulei 7ml, smântână 10g, zahăr 3g, ou ¼ buc.,  boia, foi de dafin, pătrunjel verde (conține: gluten, lapte, ou)

Supă de gulii 150ml

gulii 40g, morcovi 30g, ceapă 10g, ulei 3ml, lapte 20ml, smântână 10g, mărar verde (conține:  lapte)

Pilaf de orez cu piept de pui 200g

orez 50g, piept de pui 60g, ceapă 20g, morcovi 20g, pătrunjel 10g, țelină 10g, ardei roșu 5g, ulei 7ml, pătrunjel verde (conține: țelină)

Salată asortată 50g

varză 40g, roșii 10g, ulei de măsline 3ml, lamâie 8g

Supă de fasole verde 150ml

fasole verde*50g, morcovi 20g, pătrunjel 10g, ceapă 10g,  ulei 3ml, suc de roșii 5ml,  smântână 10g, boia, pătrunjel verde (conține: lapte)

Piure de țelină cu cartofi 150g

cartofi 120g, țelină 80g, lapte 30ml, unt 5g, usturoi (conține: lapte, țelină)

Ficăței de curcan 40g

ficat de curcan 50g,  ceapă 20g, morcovi 10g, ulei 7ml

Salată de varză 50g

varză 50g, ulei de măsline 3ml, lamâie 8g

Supă cremă de broccoli 150ml

brocoli* 50g, morcovi 30g, pătrunjel 10g, țelină 10g, ceapă 10g, lapte 20ml, smântână 10g, ulei 3ml, mărar verde (conține: țelină, lapte)

Cartofi franțuzești 200g

cartofi 200g, lapte 100ml, ou 1 buc., unt 5g, smântână 10g, cașcaval 30g (conține: lapte, ou)

Salată de sfeclă roșie 50g

sfeclă roșie 50g, ulei de măsline 3ml, lamâie 8g

GUSTARE

Perle de brânză cu smântână 180g

Pâine 20g(conține: lapte, gluten)

Banană 1 buc

Chec cu fructe 60g

făină albă,  ou, lapte, ulei, zahăr, fructe, praf de copt, zahăr vanilat (conține: gluten, lapte, ou)

Iaurt simplu din lapte de vacă 150g

Biscuiți cu ovăz 26g(conține: gluten, lapte)

Măr 1 buc.

Biscuiți 20g(conține: gluten)

Informații nutriționale

Proteine      54g

Lipide         36g

Glucide     113g

Calorii      1020

Proteine     30g

Lipide        31g

Glucide    128g

Calorii       936

Proteine      41g

Lipide         48g

Glucide     136g

Calorii      1172

Proteine        37g

Lipide           44g

Glucide       105g

Calorii           991

Proteine         43g

Lipide            46g

Glucide        113g

Calorii         1067

 

 
Contact
Adresa: Str. Mehedinti nr. 15, Cluj-Napoca
Telefon: 0264-458.320 / 0374 474471
E-mail: cresapentrueducatietimpurie@primariaclujnapoca.ro
 
 
 
Copyright © 2018 Cresa pentru Educatie Timpurie